DEVLET KONYA OVASI'NA DESTEĞİNİ ARTIRMALI
Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, Türkiye’nin tarım politikalarında Konya’nın üstlendiği görevleri, tarımda yeni hamle ve açılımlarla ilgili ne yapılması gerektiğini açıkladı.
Küresel ısınmanın etkisinde olan dünyanın son yıllarda açlık ve yoksulluğa doğru sürüklendiğini belirten Çöklü şunları söyledi, “Kısa vadede ekmek ve su konusundaki mücadeleler daha da sertleşecek. IMF ve Dünya Bankası Bangladeş, Mısır, Sudan, Etiyopya ve Güney Amerika'daki artan yoksulluğun daha da ciddi boyuta ulaşacağını ve bunun sosyal sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.
Buna karşılık az gelişmiş ülkelerde kontrol altına alınamayan nüfus artışı, tarımda verimin artırılması olanaklarının zorlaşması ve biyoteknolojinin istenilen düzeyde verim artışı sağlayamaması kaygıları artırıyor. Bu noktada üretim daha da önem kazanıyor. Tarımsal üretim denilince de akla gelen ilk bölge Konya Ovası’dır. Bu şimdi veya son birkaç yılda kazanılmış bir özellik değildir. Binlerce yıllık geçmişiyle Konya, hep bir üretim merkezi olmuştur. Bilinen en eski yerleşim merkezi olan Çatalhöyük’te 6 bin yıl öncesine ait ekmeklik buğday daneleri bulunmuştur.
Dolayısıyla Konya, Anadolu’da tarımsal faaliyetleri yönlendiren ve politikaları etkileyen bir konumdadır. Dünyada yaşanan açlık ve yoksulluk tehlikesine yeniden değinirsek, Konya Ovası’nın geniş topraklarında en temel gıdamız olan ekmeğin ortaya konulabilmesi için yetiştirilen tahılın önemine dikkat çekmek istiyorum. Gıdada dışa bağımlı olunmaması ve kendi kendimize yetebilirliliğimiz için Konya’daki üretim faaliyetlerinin desteklenmesi gerekmektedir. Dünya genelinde yaşanan krizlerden etkilenmemek için bu topraklarda yetişecek ürünlere ihtiyacımız var. Politikaları buna göre şekillendirmeli ve devlet desteğini artırmalıyız”
Tarımda yeni hamle ve açılımlara ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Faruk Çöklü şunları söyledi, “Öncelikle çiftçi-köylü ayırımını mutlaka yapmalıyız. Kimin üretici olduğunu tespit etmeliyiz. Desteklemeleri de bu ayırıma göre şekillendirmeliyiz. Çiftçilere üretim faaliyetleri için destek, köylülere ise sosyal destekler sağlamalıyız. Bunun yanı sıra mutlaka arazi toplulaştırmalarına gidilmelidir. Yıllar boyunca uygulanan miras hukuku nedeniyle araziler bölünerek küçülmüş ve artık sahibine de fayda sağlamayan bir konuma gelmiştir. Tarımsal alanlara bir işletme gözüyle bakılmalıdır. Tarımsal alanlarda ürün çeşidi, kalitesi ve verimini artırmak için toprak analizleri yapılmalıdır. Bu doğrultuda en doğru ürünler yetiştirilmeli, hem devletimiz hem de üreticimiz kazanmalıdır. Devletimiz, hangi ürünleri yetiştirmesi konusunda çiftçilerimizi yönlendirmelidir.
Küresel ısınmaya paralel olarak ülkemizde yaşanan su sorunu tarımsal alanları da ciddi anlamda etkilemektedir. Gerek yer altı gerekse yerüstü sularında yaşanan çekilme ekili alanların sulanmasını daha da zorlaştırmaktadır. Bu nedenle sulama projelerinin tamamlanması gerekmektedir. Konya Ovalarını Sulama Projesi (KOP) biran önce bitirilmelidir. Bu çiftçimizin yaşayabilmesi ve üretim faaliyetlerini sürdürebilmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Ayrıca sulama sistemleri konusunda salma sulama sistemlerinden yağmurlama ve damlama sulama sistemlerine dönüşüm için çiftçilere destek verilmelidir.
Sulamada kullanılan elektrik enerjisi üreticilerin en önemli girdileri arasında yer almaktadır. Bu konuda yeşil tarifeye geçilmeli ve zaten zor şartlar altında üretim yapan çiftçilere daha ucuz enerji sağlanmalıdır”
Türkiye’de tahıl üretiminde Konya’nın büyük payı olduğunu belirten Çöklü şuyle devam etti, “ Türkiye’nin tahıl ihtiyacının yüzde 15-20’si Konya’dan sağlanmaktadır. Şehrimizin arazilerinde en fazla üretilen ürünler buğday ve arpadır. Bunun ardından şeker pancarı gelmektedir. Diğer taraftan yonca, korunga ve fiğ gibi endüstriyel bitkiler, ayrıca fasulye gibi yeşil bitkiler de yetiştirilmektedir. Hububat ürünleriyle birlikte diğer ürünlerinde yetiştirilmesi ve bu konudaki atılımlar sulama imkânlarının iyileştirilmesiyle mümkün olacaktır. Su en temel problemimizdir. Öte yandan organik tarım, meyvecilik, seracılık, bodur bahçecilik çalışmaları da vardır. Ancak bunlarda yeterli seviyeye gelememiştir. Bu ürünlerin yetiştirilmesi için de su sorunun ortadan kaldırılması şarttır”
Kuraklık sorununun bölgeyi etkilediğine işaret eden Faruk Çöklü, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kuraklığın olumsuz sonuçları görülmektedir. Bu olumsuz sonuçları da en fazla tahıl ambarı Konya Ovası’nda gözlemlemekteyiz. Son birkaç yıla kadar bölgemizde yaşanan kuraklık ve kış mevsiminde özellikle kar yağışının istenilen seviyede olmaması, diğer yandan ovada büyük oranda salma sulama sisteminin kullanılması yeraltı su kaynaklarının girerek düşmesine neden oldu. Konya Ovası son yıllarda kurak bir periyottan geçti. Kış ve ilkbahar mevsiminde beklenen yağışlar maalesef düşmedi. Yeraltı sularını besleyen en büyük faktör de kar yağışlarıdır. Kış mevsiminde özellikle yüksek kesimlere yağan kar, ilkbaharda eriyerek yeraltı sularını besler. Ancak son yıllarda kar yağışlarının çok az düzeyde kalması yeraltı sularını besleyen en önemli kaynağın etkisini yitirmesine neden olmuştur.
Bu durum tehlike çanlarının çalmasında en önemli nedenlerden birisidir. Konya Ovasında hala eski usullere göre sulama yapılmaktadır. Halk arasında ‘vahşi sulama’ olarak da bilinen salma sulama sisteminde su israfı fazla olmaktadır. Dolayısıyla sulama sistemlerinin değiştirilmesi şarttır. Biran önce tamamen damlama sulama sistemine, en azından yağmurlama sulama sistemine geçilmesi gerekmektedir. Bu değişimi tek başına çiftçilerimizin gerçekleştirmesi çok zordur. Dolayısıyla çiftçimizin bu konuda desteğe ihtiyacı vardır.
Konya'da bulunan kuyulardan yaklaşık 3'te ikisinde vahşi sulama, 3'te birinde yağmurlama sulama ve maalesef sadece 10'da biri kadarında damlama sulama yöntemi kullanılıyor. Kuyuların beslenme ve boşalım dengelerinin korunması için özellikle vahşi sulamanın yapıldığı su kuyularının rehabilitasyondan geçirilmesi gerekiyor. Bölgemizde akarsu yoktur. Konya'nın kapalı havza olması dolayısıyla su ihtiyacı özellikle yeraltı sularından karşılanmaktadır. Yani bütün kaynak yeraltındır. Sadece bu kaynağa yüklenilmesi, kuraklık nedeniyle tarımsal sulamada kullanılan su miktarının giderek artırılması, çiftçinin yeterince desteklenmemesi nedeniyle sulamanın eski usullere göre yapılması ile beraberinde gelen su israfı yeraltı suları için tehlike alarmı verilmesine yol açmıştır.
Konya Kapalı Havzası'nda yeraltına yılda 1 milyar 100 milyon metreküp su giriyor, ancak buna karşılık yeraltından her yıl 1,5 milyar metreküpten fazla su çekiliyor. Bu demektir ki, her yıl 400 milyon metreküp su açığı meydana geliyor. Bu su yerine konulamıyor. Tehlikede bundan kaynaklanıyor. Konya'da yaşanan kuraklık ve aşırı su çekimine bağlı olarak son 20 yılda, bölgede yeraltı suyu seviyesi 25 metre azaldı. Ülkemizin tahıl ambarı Konya’da büyük oranda kuru tarım yapılmaktadır. Yani Konya Ovası’nda çiftçimizin en önemli problemi ‘su’dur.
Hasat döneminde ürün verimi ile kalitesinin yüksek derecede olup olmaması o sezonda düşecek yağışa bağlıdır. Büyük emeklerle tarlasını eken ve ürününe gözü bakan çiftçimiz yeteri kadar yağış düşmemesi nedeniyle büyük hüsran yaşamaktadır. Bunu son yıllarda sıkça gördük"
04 Ağustos 2010, Çarşamba 13:26:39
- » Maçlar TRT'de şifresiz yayınlanacak
- » Kılıçdaroğlu, 'Gül veto ederse seviniriz'
- » CHP'li vekil Oran'dan örnek davranış, 'Kıyak zammı almayacağım'
- » 20 bin kişilik Merkez Camii neden cemaatsiz kaldı !
- » Konya Belediyeler Birliği toplandı
- » Sandığa giderken cep telefonu yasak
- » Kaplan kendi partisini ihbar etti
- » Emekliye müjdeli haber
- » Beden Eğitimi Dersi kaldırılıyor
- » Konyalı esnaftan Sait Gönen’e tam destek
- » Kafasına bir binadan mermer düşen dizi oyuncusu yaşamını yitirdi
- » KARAMAN'DA OTOMOBİL TAKLA ATTI, 3 ÖLÜ
- » Konya İl Özel İdaresi'nden yeni yılda 421 derslik
- » Kapıları kapatıp komutanları tutukladılar
- » Kahramanmaraş Pazarcık'ta çatışma
- » Eskişehirspor'a sürpriz teknik adam
- » Vatandaşın çoğunluğunu trafik uyarı levhalarını bilmiyor !
- » Gazeteci arkadaşımız Hale'nin mutlu günü
- » KONYA'DA GÖLETTE KAYBOLAN 3 GENCİN CESEDİNE ULAŞILDI
- » Başbakan BDP'ye seslendi, gözünüzü kan mı bürüdü
- Konyalı
Konya'ya Konyalı birini bulamadızmı? Konyalı milletvekilleri uyuyormu?
- hatice kara
tahir bey 10 yıldır konyadayım ilk defa zabıtalarınızın calıştıgını gördüm seyar satıcılar dururken 6 tane zabıtanın 1 tepsiyle simit satan simitciyi kovalarken gördüm heralde 2012 senesinde zabıtanın görevi beli oldu doganlara gücü yetmedigi için gariban simitcinin peşinden koşmak belediyecilik bumudur sayın tahir bey
- İZZET
KONYANIN STADI DA VAR HAVAALANI DA VAR DEĞİLMİ????????
- filiz akmab
sayın başkan demişinizki konyaya gelen ziyaretciler konyaya gelen ziyaretci konyalı simitcilerden simit olmıyormu zannediyorsunuz ben pastanede calışı yorum mevlanaya yakın biryerde 50 metre ilerimde simitci vardı mevlanaya gelen hem yerli hem yabancı ziyaretciler bizden 100 10 simit poca alıyosa simitciden 100 90 alıyordu demek istedigim şu siz keyfi dünyayı turlamaktan konya sokaklarından haberiniz yok ben bir ak partili olarak bu yapılandan sonra ak partiliyim diyemiyorum kimseye utanıyorum
- mehmet emin
ali bey yerden göğe kadar haklısınız, tüm kalbimizle size katılıyoruz ve heykel istemiyoruz
- MİSAFİR
MHP SELÇUKLU İLÇE BAŞKANI OĞUZ ÇİFTÇİOĞLU'NA VE YÖNETİMİNE ŞİMDİDEN BAŞARILAR DİLERİM. SELÇUKLU BELEDİYESİ NE YAZIKKİ BU KIŞ AYINDA YETERİNCE HİZMET VEREMEMİŞ VE HALKIMIZ MAĞDUR OLMUŞTUR. GAZETELERE DEMEÇ VERMEKLE BELEDİYECİLİK OLMAZ CADDE VE MAHALLE ARALARINA GİDİP O HALK NE ÇEKİYOR BİZZAT GÖRÜNÜZ KOLTUKTA OTURMAKLA HİZMET GİTMEZ DİYORUM. BELEDİYEMİZ DAHA ALT GEÇİTLERİ BİLE ÇÖZÜME KAVUŞTURAMADI SANKİ ARAÇLARLA BUZ PATENİ YAPIYORUZ TUZLAMADA BİLE YETERLİ HİZMETİ VEREMEMEKTEDİR.
- hasan hüseyin sarı
sayın başkanım antalya yolunda verilen bir yemekte yemegin fatura sını mütahite yıkarım dedigini unutma cek elini simitcilşerden sen git kendi işiniyap
- hatice durmuş
sayın başkanım ben bir vatandaşım biznerden simit alacagız benim 2 cocugumvar onlara döner yaptırcak parayı bulamıyorum ama simit parası bula biliyorum benim gibi düşünen binlerce insanvar mutlaka kaldırdınız simitcilerin yerine simitci gelecek peki neden o insanların ekmegiyle oynandı yoksa simitcilkte iyi para varda artık belediyeyemi calışacak umarım insanlar gelecek secimde daha iyi karalar alır
- salih
hz mevlana nın evi tika tarafından restore edilmiştir.Bilgilerinize.
- ahmet aköz
halkımız bilinçli olması için bu bilgiler çok önemli,insanın hastalık insanın başına gelmeden çözüm bulmalı bilinçli olmalı,geç kalmayalım.
- kazım koç
ben yaklaşık 5 yıl bu hastralıkla cebelleştim.türkiyede proflar dahil gitmediğim doktor kalmadı ve doktorları verdiği ilaçlar yalancı saç denilen sarı tüylri çıkarıp kalıyor.Allah mehmet abi gibi insanlardan razı olsun her ne kadar tıp camiası kabul etmesede bu yadsınamaz bi gerçek onun tedavisi ile çıkarttıkları 1 kılı çıkarsınlar cebimdeki bütün paramı verecem.neyse Allah senden razı olsun mehmet abi
- Ahmet Senturk
Milleti kandirmayi burakiniz artik, kalksa kalksa Afrikaya kalkar vizeler:) Milleti ayakta uyutuyorlar, TC hukumeti hakkimizi bile almaktan aciz!
- ahmet sayar
sayın başkanım şehir güzeleşecekse bence carşı postanesinin önünde duran seyar satıcılar ve uygunsuz yerlere atılan bayan telefon numaraların dan başklayın ben bir vatandaş olarak beni rahatsız eden bunlar, peki bundan sonra simiti nerden ve kimden alcaz
- nesip tütün
sayın başkanım bende bir simitciyim diyorsunuzki iyi niyetli oldunuzu söylüyorsunuz fakat bize 2 şık sunuldu ama bugün dediginiz işlerinde sonucunu gördük zabıta müdür genel sekreterinizle görüştükten sonra sekreteriniz bize bundansonra belediyenin kapılerının 4 simitciye kesinlikle kapandıgını söyledi peki hani diyordunuzya biz işsunduk sunulma falanyok veya sizin haberiniz yok enazından acıklama yaptınız teşekürler
- çook hızlı
dün gece saat 23:35 gibi ankaraya ulaşmasını beklediğimiz tren gece saat 4:30 da geldi.Ankarada gar da yolcularımızı beklerken perişan olduk. Aç susuz kaldık hiç bir büfe açık değildi. Gece saat 4:40 gibi taksi bulamadık perişan olduk yazıklar olsun böyle trene uyan Konya uyan. Madem yollar kötü neden iptal etmiyorsunuz? yolcular business parası ödedi ancak tren bozulunca yeni trende economy e oturtmuşlar, sorarım size varmı ücretimizi geri ödeyecek o YÜREK sizde??? Böyle rezillik olmaz...
- izzet
Bu yazı için Allah razı olsun. Allah hepimizi Efendimizin (S.A.V.) şefaatine nail eylesin.
- f.yıldız
ALLAHIMMMM
- ahmet ergün
Türkiye nin en büyük belediyelerinden birisi olan selçuklu belediyesine bu yakışmadı. Selçuklu sokaklarında yürümek bir ızrap halinde. en kısa zamanda çözüme kavuşturmalı yetkililer. Kelebek vadisi projesine milyonları aktaracaklarına asli vazifeleri olan halka hizmet etmeyi deneseler daha iyi olur.
- YAVUZ K
MALESEF BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI (AK BELEDİYECİLERDE) AĞAÇ DİKMEK VAR OLAN KALDIRIM TAŞLARINI DEĞİŞTİRMEK ALAKASIZ KONFERANSLAR VERMEK ETKİNLİK ADI ALTINDA NE OLDUĞU BİLİNMEYEN SAÇMA SAPAN İŞLER YAPMAK VE BU İŞLERE BENİM VERGİMLE ÖDEME YAPMAK GİBİ BİR ANLAYIŞA SAHİP DİR KAR HAKKINDA DA HERHALDE ALLAH cc YAĞDIRDI ALLAH cc POYRAZ ESTİRİR ERİR GİDER DÜŞÜNCEYE SAHİPLER
- latif amoca
numaram 0 541 579 9179
- Latif AMOCA
İlgili kişiler, sayın başkan Esef beyy, daha önce de size mağduruyetim hakkında bir not yazdımm yine diyorum bana yukarıda yazmış olduğum teleofondan bir bilgi verin Allah rızası için
- Cengiz ÖZDEMİR
yıllardır süren bu yeni konya stad projesi ali cengiz hikayesine döndü bu projeye bu yetkililerin başlama gibi bir niyetleri görünmüyor başlamadıklarına göre bitirebilecekleride yok bunlar gereksiz kaldırım taşları değiştirmekle ve hiç bir işe yaramayan alt ve üst geçit projeleriyle göz boyamaya devam ediyorlar bunlardan bir halt olmaz yeni yetkililer bekliyoruz selamlar
- izzet
DİNİME SÖVEN DE MÜSLÜMAN OLSA. AİHM'YE ÜLKESİNİ ŞİKAYET EDENİN ZATEN İNANCI ONA GÖRE OLUR.
- mehmet emin
Çok yerinde ve güzel bir gezi olmuş tespitlerde fazla yok eksik var çok doğru. Et ve Süt'ün ayrıca hayvansal üretiminde Merkez Bankası Konya olacak herkez üretecek yetiştirecek Konya Şeker Et-Süt tesislerine getirecek burada yakında bunun borsasıda kurulur. Panagroda beğenilmeyen et ve süt sonra başka tesislere gidecek. Soğuk Havanın taksimi nasıl Afyondan yapılırsa Türkiyeye Et ve Sütün hatta Patatesinde taksimi Konyadan yapılacak bundan sonra. Emeği geçenlere ve Recep Konuk Beye Teşekkürler
- imam A.
Haksızlıkları biliyoruz elimizden birşey gelmiyor yapabiliyorsan sende yap öbür tarafta hesabını verebileceksen...
- lied
ergenekona bağlanmış bir davada örgüt bulunamamış acaba erkenekon diye birşey demi yok ??? :)
- Çemberlitaş Ailesi
Çemberlitaş ailesi olarak başta sayın Ahmet Akbıyık beyfendi ve kontv ailesine baş sağlığı diler geride kalan aile fetlerine sabırlar dileriz...
- mustafa
herkesten saklandı sabancılar ülkenin kara isimleriydi cinayete gerçek ne olduğunu ne bir gazete yazabildi nede tv yayınlayabildi
- izzet
bu öküzlüktende ileri bir evre:):):):)
- sdfgh
çok üzüldük













