Sözleşmeli er nihayet müjdeli haberi aldı
Sözleşmeli er çalışmasında ayrıntılar netleşti. 4/C'li olması kararlaştırılan sözleşmeli erler en çok 7 yıl görev yapacak. Maaşları bin 300-2 bin lira arasında olacak. Ayrıldığında aldığı maaş toplamının yarısı kadar ikramiye verilecek.
Astsubaylık yolu da açık bırakıldı. Ordunun profesyonelleşmesi öncesinde büyük önem taşıyan sözleşmeli er konusunda taslak hazırlandı. Hükümetin ilk etapta 50 bin civarında olmasını öngördüğü sözleşmeli er projesinde görev alacakların statüsünün 4/C olması kararlaştırıldı. En az 3, en çok da 7 yıl bu görevi yapacak kişiler, 22 yaşında küçük, 26'dan büyük olamayacak.
Görevine (komando, piyade, istihkamcı, levazımcı) göre maaşları belirlenecek bu kişiler bin 300 lira ile 2 bin lira arasında ücret alacak. Hazırlanan taslak gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanacak hale getirilecek. Bu kişilerin uzman çavuş ya da astsubaylığa kadar yükselme imkanları da olacak.
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in "Bir an önce 'tek tip' askerlik uygulamasına geçilerek vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda yapılması, eğitimli insan gücümüzden daha uzun süre ve daha etkin şekilde yararlanılmasına imkan sağlanması önem arz etmektedir" şeklinde dile getirdiği ve hükümetin de hazırlıklarını başlattığı sözleşmeli er projesinde sona gelindi. Yenişafak'ın haberine göre, geçtiğimiz cuma günü Başbakanlık'ta bir araya gelen sosyal güvenlik kurumu yetkilileri ile Maliye Bakanlığı yetkilileri, taslakta sözleşmeli erin statüsünü netleştirdi. Bugün yeniden bir araya gelinecek, ardından da çarşamba günü Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri ile taslağa son şekli verilecek.
Gelecek pazartesi de konu Bakanlar Kurulu gündemine getirilerek görüşülmesi sağlanacak. Hazırlanan taslağa göre, 4/C'li olarak görev alacak sözleşmeli erler en az 3, en çok 7 yıl görev yapacak, uzman çavuşluğa ve astsubaylığa kadar yükselmelerine imkan sağlanacak. Bu unvanlara geçmeyen sözleşmeli erlerin görevlerinin bitiminde yaşları 30'u aşmayacak. Bu kapsamda 22 yaşından küçükler ile 26 yaşından büyükler başvuru yapamayacak. Askerliği sırasında da görev kabiliyetleri benimsenen kişiler arasından askerlik bitiminde de sözleşmeli erlik başvurusunda bulunmaları sağlanacak. Askerlik sonrası bu görev için birlik komutanları, Milli Savunma Bakanlığı'na önerebilecek.
MAAŞLARI TOPLAMININ YARISINI ALABİLECEKLER
Sözleşmeli erlere, meslekten ayrıldıklarında yaşamlarını sürdürebilmeleri ve iş kurabilmeleri için yüksek miktarda toplu bir paranın ödenmesi planlanıyor. Bu tutarın ne olacağı, şimdilik net değil. Ancak çalışmalar kapsamında, görev sırasında aldıkları maaşların toplamının en az yarısı olması üzerinde duruluyor. Buna göre, 2 bin lira alan bir sözleşmeli er, bir yılda 24 bin, 7 yıl görev yaptığında ise 168 bin lira maaş alacak. Görevden ayrılırken de bunun yarısını yani 84 bin lirayı toplu tazminat olarak alabilecek. Ya da bin 300 lira maaş alan bir sözleşmeli er, yılda 15 bin 600, 7 yıl görev yaparsa 109 bin 200 lira maaş alırken, 7 yılın sonunda ayrıldığında ise 54 bin 600 lira toplu para alabilecek.
UZMAN ERBAŞLIKLA UYUM ENDİŞESİ
Görüşmelerde, yürürlükte bulunan uzman er ve erbaşlık uygulamasıyla sözleşmeli er uygulaması arasında uyum sorunu yaşamasına ilişkin endişeler de dile getirildi. Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı'nın uzman erbaş uygulamasının da istenildiği şekilde işlevsel olmadığı vurgulandı. Uzman er ve erbaş konumundaki kişilerin de yasada ilk olarak 30 yaşına kadar bu görevde bulunacakları kararı olduğu hatırlatıldı. Ancak sürenin daha sonra 45 yaşına çıkarıldığı ve ardından da bu kişilerin devlet memurluğuna alındığı kaydedildi.
Bu nedenle, sözleşmeli er projesinin de uzman erbaşlık sisteminde olduğu gibi iyi işleyemeyeceği kaygısı bulunuyor. 1300-2000 TL ARASI MAAŞ Sözleşmeli erlerin maaşlarına ilişkin çalışmalar sürerken, görev konumlarına göre farklı ücret almaları kararlaştırıldı. Görevini komando, piyade, istihkamcı, levazımcı gibi farklı yapanlara farklı ücret verilecek. Bu ücretlerin de skalası bin 300 lira ile 2 bin lira arasında olacak. Ücretler bu rakamların altında ya da üstünde olmayacak. Ancak Güneydoğu'da aktif çatışma içerisinde görev alanlara ayrıca bölge tazminatı verilecek.
10 Ocak 2011, Pazartesi 11:15:40
- » Avrupa veto hakkında açıklama yaptı
- » 14'lük kız kocasını sevgilisine öldürttü
- » Çift maaş alan emeklilerin hesapları bloke edildi
- » Gönen, milli hareket vicdanın sesidir
- » Ses kaydı için MİT’ten açıklama
- » Doğalgaza zam geliyor
- » Hızlı tren sefer sayısı artırıldı
- » Bakan Yazıcı'nın eşinden süper teklif
- » 4 yaşında anne katili oldu
- » Karayılan 33 askeri kimin şehit ettiğini itiraf etti
- » BU İŞTE.. İran genç kıza sarkıp öldüren yaratığı böyle gebertti
- » Birlikte yaşadığı baldızını öldüren R.Y ye müebbet hapis
- » Bacacı bacadan kadınlar hamamına düştü
- » Konya'da zincirleme trafik kazası
- » Türkiye tarihinde bir ilk !
- » Bahçeli, kaset olaylarının kaynağı ABD
- » Erdoğan Avrupa'yı çok sert uyardı !
- » Teröristler böyle yakalandılar
- » Davutoğlu'nun vatandaşa attığı 300 bin mektubun faturası KOSKİ'ye mi kesildi !
- » AKADEMİSYEN KADIN ET ÇALARKEN YAKALANDI
- Saffet Yüzbaşıgil...
Akıllı yiğenim benim başarılarının devamını diliyorum...
- ahmet erim
Öncelikle siz yorum sahiplerine haberliyoruma ve ilgilenen herkese teşekkür ederm ama hikayem yarım devamı yayınlanırmı bilmiyorum bilginiz olsun istedim teşekkürler
- Kaan Koç
Gerçekten çok güzel. Bu hikayeyi yazan kişinin 6. sınıfa gittiğine inanmak çok zor. İnşallah yazılarının devamını getirir ve burada bırakmaz. Kim bilir belki eee.haberliyorum.com sitesi de bu arkadaşın hikayelerini düzenli olarak yayınlar ve hem gençlere bu konuda güzel örnek olur hem de bizler takip ederiz.
- Ufuk ÖZDEMİR
Şuan gerçekten gözlerim doldu. Senin gibi bir yiğene sahip olduğum için çok şanslıyım. Dayısı olarak ilk defa bu hikayeyi okuyorum. Gerçekten çok güzel tebrik ederim Erim :)
- akadaşça
mrb aynı yaşlarda olabiliriz ama bu hikayenin sadece birazını okuyabildim hemen okunacak kadar kısa değil onun için kitabı olsaydı keşke ben bunubikaç günde okurum ancak
- misafir
helal olsun. maşallah diyelim nazar değmesin. çok güzel. bu yaşta çok güzel
- mehmet alabaş
iyi günler ben emekli bir öğretmen olarak bu çocuğumuzu tebrik ediyorum ve doğanın katledildiği bu dönemde bu çocukların değerlendirilmesine destek istiyorum.
- saadet şeker
Günaydın Türkiye yenimi uyanıyorsunuz???Yıllardan bu yana katledilen hayvanların vebalini nasıl çekecekler merak ediyorum.Öyle bir ceza olmalı ki paraya çevrilmemeli,caydırıcı olmalı.Bu konuda belediyelerde barınakları çoğaltmalı kısırlaştırma eylemi ücretsiz olmalı.Basın da hiç acımadan öldürenleri teşhir etmeli.
- coşkun bozkurt
BEN ENGELLİYİM KIZIM BACAĞIDA KIIRLDI NASIL URAYA KONTROLE GÖTÜRECEĞİM İZAH EDİN LÜTFEN
- yeşim
namus!ne kadarda kolay temizleniveriyor öyle.öldürdüm temizlendi allah ıslah etsin sizin gibileri..
- uğurkart
beyşehirimizeherşeyyakışırlütfenbalıklarımıza sahipolalımn nedeniçibalıklarla dolu rengarenk birgölümüz olmasın
- musa
bana bir telsiz versinler bende gönüllüyüm.
- Mahmut candan
Memur hakkını ancak meydanlarda alabilir. Teşekkürler kamu sen e.
- erva turgut
bizim okul örnek okul şimdi sizde örnek alım örnek olun
- Muhsin AKIL
Elektronik cıhat/alet kullananların haklarını gözetici olumlu ve uyarıcı bir haber...
- MEMET
Peki Konya Müftüsü Özbuğday'ın kendinin de kabul ettiği vechile , audi marka vakıf aracını ankaraya ayağına getirtmesi haberdeki durumdan farklı mı ? biri legal diğeri illegal öyle mi...ben o audıye cami sergilerinden alınan benzin parasını sergiye yardım eden biri olarak helal etmiyorum.
- derya şahin
allah belanızı versin
- mithat demirci
sayın hacı mehmrt gümüş e ALLAH TAN RAHMET kederli ailesine bol sabır diler MESLEK TAŞİ MİTHAT DEMİRCİ
- mehmet güzel
böylelerini tutklayıp müebete çarpacan yaşatmıyacan bu ülkeyi kirleten onlardır terör ddiyorsunuz bundana daha büyük teröris varmı
- kemal burak dayanıklı
yerimizde wehrmacht olmalıydı muazzam hava güçleriyle.çok mu zor luftwaffe yi yeniden yaratmak.haberin doğruluğu bilinmiyor rum kaynaklı haber.bizans entrikası olduğu muhtemel...
- ayse
Allah acıl sıfalar ve aılelerınede sabır versın .(amin)
- ahmet satlık
abdullah abiyi severdim iyibir insandı yakınlarına allahtan sabır dilerim merhumada allahtan rahmet mekanı dennet olmasını dilerim
- selim candan
Sayın Hocamızı tekrardan bize hatırlattığın için çok teşekkürler yalçın bey.Bu zamanda Onun gibi dürüst müftü bulmak bihayli zor.Gittiği yerde yine güzellikler oluşturmuş allah razı olsun.Bizim buradakiler ne yapıyor valiye çiçek vermiş miş...Bakın hocamız 8 tane yetimi sevindirmiş...imamlarla korolar kurmuş...kutlu doğumda birileri gibi vali yağcılığı yapmammış...mehmetçiği sevindirmiş.büyük insan vesselam..özbuğdaya duyurulur.yetimlerin hakkını audılerde harcayanlar hesap gününde hesap verecek
- ahmet selvi
bu insanlar müftü olmus vali olmuş insan olmamıs kişiler insanların eve götürecek ekmegi yok iken onlar yemek bile beyenmezler televizyon gazete ye cıkınca allah cc den kitap tan bahsederler allah şahidim olsun bunungibi yapan insan bile demeye dilim varmıyo ama bunlara hakkımı helal etmiyorum iki elim yakalarında
- Ali Aslan
Dünyaca ünlü saf romanov koyunlarını artık direk Rusya’dan (Türkiye çiftlik teslim) satın alabilirsiniz fiyatlarımız gayet uygun olup abartılı fiyatlarımız yoktur. Bütün koyunlarımız safkan romanov’dur ve yüksek damızlık oranlarını belgeleyen sertifika ve pasaportları vardır. satışlarımız minimum 100 adettir 100 adetten aşağısına tarım bakanlığı ithalatına izin vermemektedir. www.romanovciftlik.ru Tel. Turkıyede 0532 158 7 157 Tel. Rusyada +7 903 884 00 99
- zeyd çölmekci
okullar fettullah gülene ait deyil okullar misyoner okulları ajan yetişiyor
- MEHMET KELEŞ
HAKAN BEY SEN GERÇEK İSMİNİ SÖYLERMİSİN BEN HAKAN KUTLUĞ İSMİNDE KİMSEYİ TEDAVİ ETMEMİŞİM DEFTERİMDE İSMİN YAZMIYOR BİZİM HİÇ KİM SENN 3 KURUŞUNDA GÖZÜMÜZ YOK SEN GERÇEK İSMİNİ SÖYLERMİSİN MADEM GERÇEK DİYORSAN AŞAĞIDA 24 SAAT ULAŞABİLECEĞİN NUMARAM VAR ARA SÖYLE BEN SENİ TANIMIYORUM DEDİĞİM GİBİ SENİ TEDAVİ ETSEM İSMİN FALAN DEFTERİMDE KAYITLI OLUR ....
- HAKAN KUTLUĞ
BENDE DENEDİM BU ADAMIN MUCİZEVİ KARIŞIMLARINI. İNANIN Kİ ÇOK ÜÇ KAĞITÇI BİR ADAM BU. İLK KÜRÜN PARASINI VERDİM DAHA SONRA İHTİYACIM VAR DİYE 2 . KÜRÜN PARASINI İSTEDİ YOK DEDİM SÜREKLİ TELEFON AÇTI. BENDE SENİN YAPACAĞIN İŞE DİYE KIZDIM BIRAKTIM. SONRA PARASINI VERDŞİĞİM ŞİŞEYİ İSTEDİM ONUDA VERMEDİ. BÖYLE UMUT SİMSARLARINA İTİBAR ETMEYİN ARKADAŞLAR. SAÇSIZ OLMAK DOLANDIRILMAKTAN DAHA İYİ BANA KALIRSA. BAK AKLIMA GELDİ YİNE SİNİRLEDİM. ALLAHINDAN BUL
- gunes kılıç
o adam hakedıyor oh olmuş yazık kadına
- harun özkan
kaza anı aracın tam arkasındaydım çok sevdiğimiz bi abimizdi çok üzüldüm allah tahsiratını affetsin.












