Erdoğan, liderleri devrilen ülkerele gidiyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arap Baharı'nın lider değişikliğine zorladığı ülkeleri ziyaret edecek. İlk olarak 12 Eylül'de Mısır'a gelecek olan Erdoğan, ardından Tunus'a, sonra da Libya'ya geçecek. Mısır'dan sonra düşünülen Gazze gezisi ise gerek Mısır yönetimi gerekse Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın soğuk bakması yüzünden iptal edildi.
Türk-İsrail ilişkilerinin krizde olduğu bir dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'a kritik bir ziyarette bulunuyor. İsrail medyasında 'Türkiye İsrail'e karşı Mısır'la ittifak peşinde' şeklinde yorumlanan ziyaret daha çok ekonomik ağırlıklı. Ülkenin fiili cumhurbaşkanı konumunda bulunan Ordu Yüksek Konseyi Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve Başbakan İssam Şeref'le görüşecek olan Erdoğan'ın Gazze ziyareti ise Mısır tarafının ikna edilememesinden dolayı programdan çıkarıldı. Gazze ziyaretine Mısır kadar Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da soğuk baktığı belirtiliyor.
Erdoğan, Mısır'ın ardından 14 Eylül'de Tunus'a yapacağı ziyarette ise Cumhurbaşkanı Vekili Fuad el Mebazza, Başbakan El Baci Kaid el Sebsi ve önde gelen siyasi parti liderleri ile görüşmelerde bulunacak. Erdoğan, 15 Eylül'de geçeceği Libya'da ise Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüşecek. Bu ziyarette, Libya'daki siyasi dönüşüm, kurumsal yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma sürecine Türkiye'nin sağlayabileceği katkılar ele alınacak.
Mısır-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem
Rejim değişikliklerinin yaşandığı her üç ülkede de geçici yönetimler iş başında bulunuyor. Tunus ve Mısır'da askerlerin kontrolünde geçici hükümetler görev yapıyor ve yıl sonuna kadar ilk demokratik seçimlerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Libya'da ise henüz bir devlet yapısı ortada yok ve Kaddafi'yi deviren muhaliflerin oluşturduğu Geçici Milli Konsey, ülkede fiili hükümet durumunda.
Türkiye, Ortadoğu'da önem verdiği ülkelerin başında gelen Mısır'la ilişkilerin stratejik boyuta taşınması için yıllardır yoğun bir çaba sarf ediyor. Geçtiğimiz yıl sonunda Başbakan Erdoğan'ın ziyaretiyle son şekli verilmesi planlanan iki ülke arasındaki 'stratejik diyalog' görüşmeleri, ülkede başlayan ve rejim değişikliğiyle sonuçlanan gösterilerden sonra ertelenmişti. İki ülke, 3 Kasım 2007'de imzaladıkları 'Stratejik Diyalog Çerçeve Muhtırası' çerçevesinde siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel ilişkilerin daha da yakınlaştırılması için gayret gösteriyor.
Türkiye, Mısır'la yapılacak stratejik işbirliği anlaşmaları ile bölge sorunlarına daha kolay ve hızlı çözüm bulunacağını belirtiyor. Türkiye, dış ticarette fazla verdiği ülkelerin başında gelen Mısır'la ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için özellikle de vizelerin kaldırılması ve İskenderiye ile Mersin limanları arasında Ro-Ro seferleri düzenlenmesini istiyor. Ancak Türkiye'nin bu iki talebine Mısır yönetimi şu ana kadar olumlu cevap vermedi. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 4 milyar dolar civarında.
Türkiye'nin İsrail büyükelçisini sınırdışı etmesi ve iki ülke arasındaki askeri ve ekonomik ilişkileri askıya alması, Mısır medyası tarafından İsrail ile benzer sorunlar yaşayan Mısır'a örnek olarak gösteriliyor. Yayınlanan haberlerin yanı sıra akademisyenler ve her gün yenileri kurulan parti temsilcileri Mısır'ın derhal İsrail büyükelçisini sınırdışı etmesini, 1979 tarihli Camp David Anlaşması'nı iptal etmesini ve İsrail'e gaz sevkiyatının durdurulmasını istiyor. Geçtiğimiz ay İsrail askerleri, 5 Mısır sınır muhafızını öldürmüş, bunun üzerine İsrail'in Kahire büyükelçiliği önünde günler süren gösteriler düzenlenmişti.
Mısır'a ziyareti öncesinde bakanları topladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelecek hafta planlanan Mısır ziyaretiyle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve bazı danışmanlarıyla bir araya geldi. Görüşme öncesinde, Dışişleri Bakanlığı'nda da söz konusu ziyaretle ilgili Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla bir toplantı yapıldı. Mısır ziyareti öncesinde koordinasyon amacıyla bir araya gelen bakanlar, ziyarete ilişkin çalışmaları gözden geçirdi.
08 Eylül 2011, Perşembe 08:36:05
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmamış, İlk yorumu siz yapın!
Toplam 0 Yorum Yapılmıştır
- » Konya'da 2 kişi silahla vuruldu
- » Teslim olan 5 PKK'lı pişmanlık yasasından serbest kaldı
- » Atilla Kart, Deniz Feneri şüphelilerini hangi Bakanlar'ın ziyaret ettiğini sordu
- » Kart sahiplerinin dikkatine !
- » İnternet kullanımına önemli düzenleme getiriliyor
- » Bakan Davutoğlu, 'Rus kızları aile yapısına uygun'
- » Bakın yaşlı karı kocayı nasıl öldürmüşler
- » İttifak iştirakleri vergi rekortmenleri listesinde.
- » Konya'da trafik kazası, 7 yaralı
- » Saltanat sürenlere ibret olsun !
- » Selçuklu standı parmak ısırttı
- » Yüzlerce yardım TIR'ı Van girişinde bekletiliyor
- » Bakan, atanacak 17 bin öğretmeni uyardı !
- » Hamdi Acar polisin kendilerine çok şey kattığını söyledi
- » Başsavcı Cihaner'i böyle götürmüşler
- » Meram Belediyesi şampiyon sporcular yetiştiriyor
- » Çin'den Konya'ya 'Kardeş şehir' teklifi
- » Akşehir'deki trafik kazasında 1 kişi öldü
- » YGS'den önce yağmura yakalandılar
- » Konyalı görme engellilere ses uyarılı asansör
- suat uzun
Ben bir mahalle muhtarı olarak mahallemde bulunan yaklaşık 21 camii 26 din görevlisi ile plaket törenine özel davete rağmen katılmayan il müftüsü sanke bakan makamı gibi önde kırmızı mavi çakarlambalarla kendi uygun gördüğü yerlere katılan muhtarlarla birgün olsun toplantı yapmayan muhtarlarlam imamları bir arayan getiremeyen bir müftüyü ALLAHA Havale ediyorum ama bence çok ama çok lüks bu millet helal edermi bilmem
- cemil demir
Hayret etmemek elde değil neden insanlar birşeyleri birşeylere benzetmek için bu kadar zorlanırlar anlamak güç. Bu iddiayı atan kişi aynaya baksın kesin burnu ermeni burnuna benziyordur,bi yorumda bizmi yapalım.
- emine
mükemmel ötesi
- Saffet Yüzbaşıgil...
Akıllı yiğenim benim başarılarının devamını diliyorum...
- ahmet erim
Öncelikle siz yorum sahiplerine haberliyoruma ve ilgilenen herkese teşekkür ederm ama hikayem yarım devamı yayınlanırmı bilmiyorum bilginiz olsun istedim teşekkürler
- Kaan Koç
Gerçekten çok güzel. Bu hikayeyi yazan kişinin 6. sınıfa gittiğine inanmak çok zor. İnşallah yazılarının devamını getirir ve burada bırakmaz. Kim bilir belki eee.haberliyorum.com sitesi de bu arkadaşın hikayelerini düzenli olarak yayınlar ve hem gençlere bu konuda güzel örnek olur hem de bizler takip ederiz.
- Ufuk ÖZDEMİR
Şuan gerçekten gözlerim doldu. Senin gibi bir yiğene sahip olduğum için çok şanslıyım. Dayısı olarak ilk defa bu hikayeyi okuyorum. Gerçekten çok güzel tebrik ederim Erim :)
- akadaşça
mrb aynı yaşlarda olabiliriz ama bu hikayenin sadece birazını okuyabildim hemen okunacak kadar kısa değil onun için kitabı olsaydı keşke ben bunubikaç günde okurum ancak
- misafir
helal olsun. maşallah diyelim nazar değmesin. çok güzel. bu yaşta çok güzel
- mehmet alabaş
iyi günler ben emekli bir öğretmen olarak bu çocuğumuzu tebrik ediyorum ve doğanın katledildiği bu dönemde bu çocukların değerlendirilmesine destek istiyorum.
- saadet şeker
Günaydın Türkiye yenimi uyanıyorsunuz???Yıllardan bu yana katledilen hayvanların vebalini nasıl çekecekler merak ediyorum.Öyle bir ceza olmalı ki paraya çevrilmemeli,caydırıcı olmalı.Bu konuda belediyelerde barınakları çoğaltmalı kısırlaştırma eylemi ücretsiz olmalı.Basın da hiç acımadan öldürenleri teşhir etmeli.
- coşkun bozkurt
BEN ENGELLİYİM KIZIM BACAĞIDA KIIRLDI NASIL URAYA KONTROLE GÖTÜRECEĞİM İZAH EDİN LÜTFEN
- yeşim
namus!ne kadarda kolay temizleniveriyor öyle.öldürdüm temizlendi allah ıslah etsin sizin gibileri..
- uğurkart
beyşehirimizeherşeyyakışırlütfenbalıklarımıza sahipolalımn nedeniçibalıklarla dolu rengarenk birgölümüz olmasın
- musa
bana bir telsiz versinler bende gönüllüyüm.
- Mahmut candan
Memur hakkını ancak meydanlarda alabilir. Teşekkürler kamu sen e.
- erva turgut
bizim okul örnek okul şimdi sizde örnek alım örnek olun
- Muhsin AKIL
Elektronik cıhat/alet kullananların haklarını gözetici olumlu ve uyarıcı bir haber...
- MEMET
Peki Konya Müftüsü Özbuğday'ın kendinin de kabul ettiği vechile , audi marka vakıf aracını ankaraya ayağına getirtmesi haberdeki durumdan farklı mı ? biri legal diğeri illegal öyle mi...ben o audıye cami sergilerinden alınan benzin parasını sergiye yardım eden biri olarak helal etmiyorum.
- derya şahin
allah belanızı versin
- mithat demirci
sayın hacı mehmrt gümüş e ALLAH TAN RAHMET kederli ailesine bol sabır diler MESLEK TAŞİ MİTHAT DEMİRCİ
- mehmet güzel
böylelerini tutklayıp müebete çarpacan yaşatmıyacan bu ülkeyi kirleten onlardır terör ddiyorsunuz bundana daha büyük teröris varmı
- kemal burak dayanıklı
yerimizde wehrmacht olmalıydı muazzam hava güçleriyle.çok mu zor luftwaffe yi yeniden yaratmak.haberin doğruluğu bilinmiyor rum kaynaklı haber.bizans entrikası olduğu muhtemel...
- ayse
Allah acıl sıfalar ve aılelerınede sabır versın .(amin)
- ahmet satlık
abdullah abiyi severdim iyibir insandı yakınlarına allahtan sabır dilerim merhumada allahtan rahmet mekanı dennet olmasını dilerim
- selim candan
Sayın Hocamızı tekrardan bize hatırlattığın için çok teşekkürler yalçın bey.Bu zamanda Onun gibi dürüst müftü bulmak bihayli zor.Gittiği yerde yine güzellikler oluşturmuş allah razı olsun.Bizim buradakiler ne yapıyor valiye çiçek vermiş miş...Bakın hocamız 8 tane yetimi sevindirmiş...imamlarla korolar kurmuş...kutlu doğumda birileri gibi vali yağcılığı yapmammış...mehmetçiği sevindirmiş.büyük insan vesselam..özbuğdaya duyurulur.yetimlerin hakkını audılerde harcayanlar hesap gününde hesap verecek
- ahmet selvi
bu insanlar müftü olmus vali olmuş insan olmamıs kişiler insanların eve götürecek ekmegi yok iken onlar yemek bile beyenmezler televizyon gazete ye cıkınca allah cc den kitap tan bahsederler allah şahidim olsun bunungibi yapan insan bile demeye dilim varmıyo ama bunlara hakkımı helal etmiyorum iki elim yakalarında
- Ali Aslan
Dünyaca ünlü saf romanov koyunlarını artık direk Rusya’dan (Türkiye çiftlik teslim) satın alabilirsiniz fiyatlarımız gayet uygun olup abartılı fiyatlarımız yoktur. Bütün koyunlarımız safkan romanov’dur ve yüksek damızlık oranlarını belgeleyen sertifika ve pasaportları vardır. satışlarımız minimum 100 adettir 100 adetten aşağısına tarım bakanlığı ithalatına izin vermemektedir. www.romanovciftlik.ru Tel. Turkıyede 0532 158 7 157 Tel. Rusyada +7 903 884 00 99
- zeyd çölmekci
okullar fettullah gülene ait deyil okullar misyoner okulları ajan yetişiyor
- MEHMET KELEŞ
HAKAN BEY SEN GERÇEK İSMİNİ SÖYLERMİSİN BEN HAKAN KUTLUĞ İSMİNDE KİMSEYİ TEDAVİ ETMEMİŞİM DEFTERİMDE İSMİN YAZMIYOR BİZİM HİÇ KİM SENN 3 KURUŞUNDA GÖZÜMÜZ YOK SEN GERÇEK İSMİNİ SÖYLERMİSİN MADEM GERÇEK DİYORSAN AŞAĞIDA 24 SAAT ULAŞABİLECEĞİN NUMARAM VAR ARA SÖYLE BEN SENİ TANIMIYORUM DEDİĞİM GİBİ SENİ TEDAVİ ETSEM İSMİN FALAN DEFTERİMDE KAYITLI OLUR ....












