Kart sahiplerinin dikkatine !
17 Haziran'dan itibaren 3 aydır kart borcunu yarısına kadar ödeyenler için 17 Eylül itibariyle nakit çekim yasağı başlayacak
Çünkü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 17 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliği Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Değişiklik Yapan Yönetmeliği bunu gerektiriyor.
Halen Türkiye’de yaklaşık 18 milyon kişide 50 milyon kredi kartı bulunuyor. Yaklaşık 10 milyon kişi, kart borcunun yalnızca asgari tutarını ödeyerek günü kurtarmaya çalışıyor. Milyonlarca kişi de borcunun tamamını değilse de bir bölümünü ödeyerek bütçesini döndürmeye çalışıyor. Bankaların takibe düşen alacaklarının yüzde 20’sini ise kredi kartı borçlarından kaynaklanan alacaklar oluşturuyor.
17 EYLÜL’DE NE OLACAK?
Yönetmeliğe göre, 17 Haziran 2011’den itibaren kredi kartı borcunu bir takvim yılı içinde üç defa yüzde 50’sine kadar ödeyenlere ‘nakit çekimi yasağı’ uygulanacak. Ayrıca kart limitleri de artırılmayacak. Bu yasak tüm borcun kapatılmasına kadar da devam edecek. 17 Haziran’dan itibaren 3 aydır kart borcunu yarısına kadar ödeyenler için 17 Eylül itibariyle nakit çekim yasağı başlayacak.
Yönetmeliğe göre, 17 Haziran 2011’den itibaren kredi kartı borcunu bir takvim yılı içinde üç defa yüzde 50’sine kadar ödeyenlere ‘nakit çekimi yasağı’ uygulanacak. Ayrıca kart limitleri de artırılmayacak. Bu yasak tüm borcun kapatılmasına kadar da devam edecek. 17 Haziran’dan itibaren 3 aydır kart borcunu yarısına kadar ödeyenler için 17 Eylül itibariyle nakit çekim yasağı başlayacak.
YETERİNCE BİLGİLENDİRİLMEDİK
Tüketici örgütleri yeni uygulama konusunda kart kullanıcılarının yeterince bilgilendirilmediğini, tüketicinin tefecilerin kucağına itildiğini ileri sürüyor. Bazı bankacılar tüketici örgütlerinin bu iddialarının haklı olduğunu savunurken, bazı bankacılar da uygulamanın doğru olduğunu belirtiyor. Üst düzey bir banka yöneticisi, “Bu hem bankayı hem de kart kullanıcısını disipline eden bir düzenleme. Tüketiciye, kart borcunu ödeyemiyorsan, limitini yükseltmem, nakit çekmene de izin vermem, taa ki borcunu kapatana kadar, mesajıdır. Zaten bir ihtiyaç için kredi kartından nakit çekmek akıllıca bir davranış değildir. Bunun yerine ihtiyaç kredisi kullanımı en sağlıklısıdır” diyor.
Tüketici örgütleri yeni uygulama konusunda kart kullanıcılarının yeterince bilgilendirilmediğini, tüketicinin tefecilerin kucağına itildiğini ileri sürüyor. Bazı bankacılar tüketici örgütlerinin bu iddialarının haklı olduğunu savunurken, bazı bankacılar da uygulamanın doğru olduğunu belirtiyor. Üst düzey bir banka yöneticisi, “Bu hem bankayı hem de kart kullanıcısını disipline eden bir düzenleme. Tüketiciye, kart borcunu ödeyemiyorsan, limitini yükseltmem, nakit çekmene de izin vermem, taa ki borcunu kapatana kadar, mesajıdır. Zaten bir ihtiyaç için kredi kartından nakit çekmek akıllıca bir davranış değildir. Bunun yerine ihtiyaç kredisi kullanımı en sağlıklısıdır” diyor.
Bu düzenlemeyle BDDK’nin bankalara da mesaj verdiğini belirten bankacı, yeni kriz çanlarının çaldığı bir dönemde bankaların risk alırken daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti. Bazı bankaların, vatandaşın kredi kartı borcunun asgarisini ödemesini teşvik edercesine hareket ettiğini, bu sayede yüksek faizden para kazanma hesabı yaptığını anlattı. Ancak orta ve uzun vadede bu durumun banka için de sürdürülemez olduğunu söyledi.
ASGARİ ÖDEME ORANI DA DEĞİŞECEK
Aralık’ta yayımlanan bu yönetmelik kredi kartı borçlusunun yüzde 20 olan asgari ödeme oranını da yükseltiyor. Yeni kredi kartı alacak olanlar için asgari ödeme tutarının yüzde 40 olarak uygulanmasını öngören yönetmelik, mevcut kart sahipleri için de kademeli bir artış getiriyor.
Aralık’ta yayımlanan bu yönetmelik kredi kartı borçlusunun yüzde 20 olan asgari ödeme oranını da yükseltiyor. Yeni kredi kartı alacak olanlar için asgari ödeme tutarının yüzde 40 olarak uygulanmasını öngören yönetmelik, mevcut kart sahipleri için de kademeli bir artış getiriyor.
Buna göre kredi kartı limiti 5 bin liraya kadar olanlar için yüzde 20’lik asgari ödeme oranı, 1 Ocak-31 Aralık 2012 tarihleri arasında yüzde 22’ye; 1 Ocak 2013’ten itibaren ise yüzde 25’e yükselecek.
Kart limiti 5 bin ila 15 lira arasında olanlar içinse asgari ödeme tutarı 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 22’ye yükseldi. 1 Ocak’tan itibaren ise yüzde 25 olacak.
Kart limiti 15 ila 20 bin arasında olanların ise 1 Temmuz’da yüzde 22’ye yükselen limitleri, 1 Ocak 2012’de yüzde 25’e çıkacak. 1 Temmuz 2012’den itibaren yüzde 28; 1 Ocak 2013’ten sonra ise yüzde 30 olarak uygulanacak.
Kart limiti 20 binin üzerinde olanların da yüzde 22’ye yükselen limitleri 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 25; 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 28 olacak. 1 Ocak 2013’ten itibaren yüzde 30; 1 Temmuz 2013’ten sonrası ise yüzde 35’e yükselecek.
İşte asgari ödeme oranları:
Kredi kartı limiti 0 TL – 4.999 TL arasında olan kredi kartları için :
17.12.2010 – 31.12.2011 tarihleri arasında %20
01.01.2012 – 31.12.2012 tarihleri arasında %22
01.01.2013'ten itibaren %25
Kredi kartı limiti 5.000 TL – 14.999 TL arasında olan kredi kartları için:
17.12.2010 – 30.06.2011 tarihleri arasında %20
01.07.2011 – 31.12.2011 tarihleri arasında %22
01.01.2012'den itibaren %25
Kredi kartı limiti 15.000 TL – 19.999 TL arasında olan kredi kartları için:
17.12.2010 – 30.06.2011 %20
01.07.2011 – 31.12.2011 %22
01.01.2012 – 30.06.2012 %25
01.07.2012 – 31.12.2012 %28
01.01.2013'den itibaren %30
Kredi kartı limiti 20.000 TL ve üzeri olan kredi kartları için:
17.12.2010 – 30.06.2011 %20
01.07.2011 – 31.12.2011 %22
01.01.2012 – 30.06.2012 %25
01.07.2012 – 31.12.2012 %28
01.01.2013 – 30.06.2013 %30
01.07.2013 – 31.12.2013 %35
13 Eylül 2011, Salı 12:23:43
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmamış, İlk yorumu siz yapın!
Toplam 0 Yorum Yapılmıştır
- » PKK polis lojmanları ve kaymakamlığa silahlarla saldırdı
- » Aarama işini iyice abarttık
- » Buldukları parayı teslim eden öğrencilere kaymakamdan saat
- » Sorgun yine aday
- » Konyalı en yaşlı Emniyet Amiri Doğaner'den, şok Dersim açıklamaları
- » İngiliz polisi PKK çadırını bastı
- » İŞTE BAŞBAKAN'IN MERAKLA BEKLENEN DİYARBAKIR KONUŞMASI
- » Bahçeli, kaset siyaseti yapılıyor
- » Konya'da cinayet sanığına müebbet
- » Erdoğan BDP'ye, Milli Marşımızı yazan da bir Arnavuttur
- » 2 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA TECAVÜZ ETTİLER
- » MHP'DE TARİHİ HATA !
- » Konya'da trafik haftası etkinlikleri
- » ÇÖPLÜKTEKİ ÇADIRDA DÜNYAYA GELDİ
- » Aksaray KETEM'e başvuran 4 bin 172 kişi sigarayı bıraktı
- » Uğur Arslan Deniz Feneri'ni anlattı
- » Bu görüntüye soruşturma
- » Balık tuttuğu tekne alabora olunca suda kayboldu
- » Bahçeli, tek başımıza iktidar olacağız
- » Selçuk Üniversitesi 87 sanatçının dev eserlerini bir araya getirdi
- suat uzun
Ben bir mahalle muhtarı olarak mahallemde bulunan yaklaşık 21 camii 26 din görevlisi ile plaket törenine özel davete rağmen katılmayan il müftüsü sanke bakan makamı gibi önde kırmızı mavi çakarlambalarla kendi uygun gördüğü yerlere katılan muhtarlarla birgün olsun toplantı yapmayan muhtarlarlam imamları bir arayan getiremeyen bir müftüyü ALLAHA Havale ediyorum ama bence çok ama çok lüks bu millet helal edermi bilmem
- cemil demir
Hayret etmemek elde değil neden insanlar birşeyleri birşeylere benzetmek için bu kadar zorlanırlar anlamak güç. Bu iddiayı atan kişi aynaya baksın kesin burnu ermeni burnuna benziyordur,bi yorumda bizmi yapalım.
- emine
mükemmel ötesi
- Saffet Yüzbaşıgil...
Akıllı yiğenim benim başarılarının devamını diliyorum...
- ahmet erim
Öncelikle siz yorum sahiplerine haberliyoruma ve ilgilenen herkese teşekkür ederm ama hikayem yarım devamı yayınlanırmı bilmiyorum bilginiz olsun istedim teşekkürler
- Kaan Koç
Gerçekten çok güzel. Bu hikayeyi yazan kişinin 6. sınıfa gittiğine inanmak çok zor. İnşallah yazılarının devamını getirir ve burada bırakmaz. Kim bilir belki eee.haberliyorum.com sitesi de bu arkadaşın hikayelerini düzenli olarak yayınlar ve hem gençlere bu konuda güzel örnek olur hem de bizler takip ederiz.
- Ufuk ÖZDEMİR
Şuan gerçekten gözlerim doldu. Senin gibi bir yiğene sahip olduğum için çok şanslıyım. Dayısı olarak ilk defa bu hikayeyi okuyorum. Gerçekten çok güzel tebrik ederim Erim :)
- akadaşça
mrb aynı yaşlarda olabiliriz ama bu hikayenin sadece birazını okuyabildim hemen okunacak kadar kısa değil onun için kitabı olsaydı keşke ben bunubikaç günde okurum ancak
- misafir
helal olsun. maşallah diyelim nazar değmesin. çok güzel. bu yaşta çok güzel
- mehmet alabaş
iyi günler ben emekli bir öğretmen olarak bu çocuğumuzu tebrik ediyorum ve doğanın katledildiği bu dönemde bu çocukların değerlendirilmesine destek istiyorum.
- saadet şeker
Günaydın Türkiye yenimi uyanıyorsunuz???Yıllardan bu yana katledilen hayvanların vebalini nasıl çekecekler merak ediyorum.Öyle bir ceza olmalı ki paraya çevrilmemeli,caydırıcı olmalı.Bu konuda belediyelerde barınakları çoğaltmalı kısırlaştırma eylemi ücretsiz olmalı.Basın da hiç acımadan öldürenleri teşhir etmeli.
- coşkun bozkurt
BEN ENGELLİYİM KIZIM BACAĞIDA KIIRLDI NASIL URAYA KONTROLE GÖTÜRECEĞİM İZAH EDİN LÜTFEN
- yeşim
namus!ne kadarda kolay temizleniveriyor öyle.öldürdüm temizlendi allah ıslah etsin sizin gibileri..
- uğurkart
beyşehirimizeherşeyyakışırlütfenbalıklarımıza sahipolalımn nedeniçibalıklarla dolu rengarenk birgölümüz olmasın
- musa
bana bir telsiz versinler bende gönüllüyüm.
- Mahmut candan
Memur hakkını ancak meydanlarda alabilir. Teşekkürler kamu sen e.
- erva turgut
bizim okul örnek okul şimdi sizde örnek alım örnek olun
- Muhsin AKIL
Elektronik cıhat/alet kullananların haklarını gözetici olumlu ve uyarıcı bir haber...
- MEMET
Peki Konya Müftüsü Özbuğday'ın kendinin de kabul ettiği vechile , audi marka vakıf aracını ankaraya ayağına getirtmesi haberdeki durumdan farklı mı ? biri legal diğeri illegal öyle mi...ben o audıye cami sergilerinden alınan benzin parasını sergiye yardım eden biri olarak helal etmiyorum.
- derya şahin
allah belanızı versin
- mithat demirci
sayın hacı mehmrt gümüş e ALLAH TAN RAHMET kederli ailesine bol sabır diler MESLEK TAŞİ MİTHAT DEMİRCİ
- mehmet güzel
böylelerini tutklayıp müebete çarpacan yaşatmıyacan bu ülkeyi kirleten onlardır terör ddiyorsunuz bundana daha büyük teröris varmı
- kemal burak dayanıklı
yerimizde wehrmacht olmalıydı muazzam hava güçleriyle.çok mu zor luftwaffe yi yeniden yaratmak.haberin doğruluğu bilinmiyor rum kaynaklı haber.bizans entrikası olduğu muhtemel...
- ayse
Allah acıl sıfalar ve aılelerınede sabır versın .(amin)
- ahmet satlık
abdullah abiyi severdim iyibir insandı yakınlarına allahtan sabır dilerim merhumada allahtan rahmet mekanı dennet olmasını dilerim
- selim candan
Sayın Hocamızı tekrardan bize hatırlattığın için çok teşekkürler yalçın bey.Bu zamanda Onun gibi dürüst müftü bulmak bihayli zor.Gittiği yerde yine güzellikler oluşturmuş allah razı olsun.Bizim buradakiler ne yapıyor valiye çiçek vermiş miş...Bakın hocamız 8 tane yetimi sevindirmiş...imamlarla korolar kurmuş...kutlu doğumda birileri gibi vali yağcılığı yapmammış...mehmetçiği sevindirmiş.büyük insan vesselam..özbuğdaya duyurulur.yetimlerin hakkını audılerde harcayanlar hesap gününde hesap verecek
- ahmet selvi
bu insanlar müftü olmus vali olmuş insan olmamıs kişiler insanların eve götürecek ekmegi yok iken onlar yemek bile beyenmezler televizyon gazete ye cıkınca allah cc den kitap tan bahsederler allah şahidim olsun bunungibi yapan insan bile demeye dilim varmıyo ama bunlara hakkımı helal etmiyorum iki elim yakalarında
- Ali Aslan
Dünyaca ünlü saf romanov koyunlarını artık direk Rusya’dan (Türkiye çiftlik teslim) satın alabilirsiniz fiyatlarımız gayet uygun olup abartılı fiyatlarımız yoktur. Bütün koyunlarımız safkan romanov’dur ve yüksek damızlık oranlarını belgeleyen sertifika ve pasaportları vardır. satışlarımız minimum 100 adettir 100 adetten aşağısına tarım bakanlığı ithalatına izin vermemektedir. www.romanovciftlik.ru Tel. Turkıyede 0532 158 7 157 Tel. Rusyada +7 903 884 00 99
- zeyd çölmekci
okullar fettullah gülene ait deyil okullar misyoner okulları ajan yetişiyor
- MEHMET KELEŞ
HAKAN BEY SEN GERÇEK İSMİNİ SÖYLERMİSİN BEN HAKAN KUTLUĞ İSMİNDE KİMSEYİ TEDAVİ ETMEMİŞİM DEFTERİMDE İSMİN YAZMIYOR BİZİM HİÇ KİM SENN 3 KURUŞUNDA GÖZÜMÜZ YOK SEN GERÇEK İSMİNİ SÖYLERMİSİN MADEM GERÇEK DİYORSAN AŞAĞIDA 24 SAAT ULAŞABİLECEĞİN NUMARAM VAR ARA SÖYLE BEN SENİ TANIMIYORUM DEDİĞİM GİBİ SENİ TEDAVİ ETSEM İSMİN FALAN DEFTERİMDE KAYITLI OLUR ....












